Kylpyhuoneen valaistuksessa tunnelma ja toiminnallisuus ovat yhtä tärkeitä

 Kylpyhuoneen valaistuksessa tunnelma ja toiminnallisuus ovat yhtä tärkeitä  

Kylpyhuoneen valaistuksen valintaprosessi voi tuntua ylivoimaiselta. Erilaiset kylppärit vaativat kaikki erilaisia valaistusvalintoja, mutta kylpyhuoneen kokonaissuunnittelun on silti tunnuttava tyylikkäältä ja yhtenäiseltä. 

Tässä artikkelissa yritämme neuvoa, mikä voisi olla paras kylpyhuoneen valaisin juuri sinun kotiisi, tai ehkäpä vinkkaamme jopa useasta valaisimesta, joita voi käyttää yhtä aikaa. Lue lisää täältä!

Elämä on voi olla välillä uuvuttavaa. Teemme paljon töitä, jonka vuoksi on mukavaa tulla kotiin rauhoittavaan ilmapiiriin ja erityisesti kylpyhuoneeseen. Siellä voit rentoutua ja saada uutta energiaa. Tässä tärkeänä esiintyvä kylpyhuoneen luova valaistussuunnittelu auttaa tekemään siitä oman yksityisen turvapaikkasi.

Kylpyhuoneen valaistuksessa tulee miettiä mitä siellä tehdään. Se on paikka, jossa hoidetaan omaa ulkonäköä tai kylvetään. Tämän vuoksi on hyvä varmistaa että kylpyhuonevalaistus antaa oikean sävyisen valkoisen valon ja tuottaa kylpyhuoneeseen oikean määrän pintavaloa. Valon heijastuminen pinnoista oikeassa kulmassa on tärkeää, koska silloin se ei häikäise tai tuota ikäviä varjoja. 

Mitkä valaisimet mihin kohtaan?

Aloitetaan vaikkapa lampeteista tällä kertaa. Seinille ja sivulle asennettavat lampetit ovat eräitä kylpyhuoneen soveltuvimmista valaistusvaihtoehdoista. Niiden asennuksessa tulee ottaa muutamia asioita huomioon, jotta ne palvelisivat parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Kannattaa ensinnäkin asentaa pystysuoran, putkimaisen valaisimen takalevy silmien korkeudelle. Sitten taas lasisten alasvalojen varjostimen aukon on hyvä olla vähän silmien tason alapuolella, kun puolestaan ylävalojen varjoaukon taas on oltava suunnilleen silmien korkeudella. Kun peili on keskitetty lavuaarin yläpuolelle, tulee tällöin asentaa valot muutaman sentin päähän vasemmalle ja oikealle puolelle peilistä.

Kolme valokerrosta lisää tilan tunnelmaa. Jotta valo jakautuu tasaisesti, on hyvä valita ensimmäistä “kerrosta” ajatellen kattokruunuja, riippuvalaisimia tai uppoasennettuja lamppuja. Toinen kerros käsittää työvalon, joka on ihanteellinen esimerkiksi meikin levittämiseen tai parranajoon. Kolmas kerros eli korostusvalaistus on suunniteltu korostamaan kylpyhuoneen arkkitehtonisia piirteitä ja sisustusta. 

Valot oikealle korkeudelle seinällä

Valaisimet kannattaa asentaa peilin kummallekin puolelle, noin 70 – 90 senttimetrin välein.

Vältä alasvalojen asentamista peilin yläpuolelle, sillä ne voivat luoda pystysuuntaisia varjoja kasvoillesi. Kun valitset kylpyhuoneeseen asennettavaa valaisinta, varmista, että valonlähde on melko voimakas, jotta se antaa hyvän valaistuksen, ja että valonlähteen värilämpötila on lämmin valkoinen.

Yleisvalaistuksen tarkoitettu valo kannattaa asennuttaa sinne, missä sitä tarvitaan.

Kylpyhuoneen meikkipeilin valo on parhaimmillaan suunnilleen pään korkeudella. Näin se valaisee kasvot suoraan. Etuvalo “silittää” poimut kasvoilla.

Himmentimellä rauhoittava tunnelma myös kylppäriin

Himmentimet ovat aina hyvä asia kylpyhuoneessa, sillä niiden avulla voidaan luoda helposti tunnelmaa.  Himmentimien avulla voit helposti muuttaa huoneen ulkoasua ja tunnelmaa. Esimerkiksi kylpyhuoneen valojen himmentäminen on omiaan esimerkiksi yöllä, jolloin ei tarvitse kävellä kirkkaaseen kylppäriin vessareissulla. Valitse himmentimestä rauhoittava valaistustaso, jos haluat rentoutua ammeessa.

Useampi valokerros luo enemmän vaihtoehtoja, mutta kerrosten hallitseminen on sitten oma lukunsa. Toinen oiva tunnelman luoja ovat kynttilät. Koristeelliset ja kiinteät kynttilävalaisimet voivat olla moneen kylppäriin mainio valinta.

Kylpyhuone on yksi kodin vaikeimmin valaistavista tiloista, ja siksi on tärkeää saada luotua kunnollinen valaistustasapaino yleisvalaistuksen ja toiminnallisen valaistuksen välillä. Loisteputkivalaisimet ovat paras tapa valaista meikkaus- ja parranajotarkoituksiin käytettävät meikkipeilit. Jos taas haluaa viihtyisän tunnelman, silloin kannattaa käyttää epäsuoraa valoa. Esimerkiksi LED-nauhat peilien taakse tai alle tuo mukavan tunnelman.

Toivottavasti artikkelimme antoi sinulle iloa ja osuvia neuvoja, jos olet paininut kylpyhuoneen valaisun kanssa etkä ole löytänyt vielä oikeanlaisia valaisimia tai ideoita tehdäksesi kylppäristäsi kodin rauhoittumispaikan, jonka ansaitset.