Rockmeikkien edelläkävijät ja uudistajat

Rockbändit ovat näyttäneet meikkauksessa monesti närhen munat kaikille kauhistelijoille ja kukkahattutädeille. Samalla ne ovat vaikuttaneet populäärikulttuuriin ja uudempiin musiikin genreihin. Ennen kaikkea artistit kautta aikojen ovat antaneet hyviä neuvoja meikkiin nuorille kapinallisille, jotka haluavat suututtaa vanhempaa väkeä.

Vuonna 2022 järkyttäminen on vaikeampaa, mutta ei mahdotonta. Nyt kuitenkin teemme katsauksen historiaan. Sinällään on hauskaa huomata, että periaatteessa rockmeikkaaminen ei ole niin kamalasti muuttunut kohta 50 vuoden aikana. Monet nykybändit luottavat edelleen samoihin ideoihin ja niitä on vain päivitetty uuteen aikakauteen.

Edelläkävijöitä jo 50 vuotta sitten

Black metal on 90-luvulta lähtien joko järkyttänyt tai hauskuuttanut ns. corpse paintin ansiosta. Corpse paint on kasvomaalaus, jossa käytetään valkoista pohjaa ja mustaa meikkiä, jolla korostetaan “kuolleita” silmiä ja paljon muutakin. Kasvomaalaaminen sai alkunsa kuitenkin jo 60-luvulla.

Tässä artikkelissa kerrotaan muutamista edelläkävijöistä, joihin kuuluu sekä yksittäisiä artisteja että yhtyeitä. On myös hauska huomata, kuinka monet artisteista ovat vaikuttaneet elokuviin ja sarjakuvahahmoihin olemuksillaan sekä meikeillään.

Tunnettuja artisteja – myös meikeistään

Arthur Brown oli teatterirockmuusikko ja -laulaja, jonka kasvot näyttivät 60-luvulla erehdyttävästi nykyajan metallihirmuilta. Hän myös käytti Alice Cooper -henkistä meikkiä ennen Cooperia.

Alice Cooper kuitenkin vei kasvomaalaamisen toiselle sfäärille ja toi sen valtavirran tietoisuuteen. Cooper ei ole ainakaan tunnustanut ottaneensa Brownista mallia, vaan näkemästään klovnijulisteesta.

Samaa henkeä edusti muutama vuosi myöhemmin Kiss, joka vei jutun niin pitkälle että koko bändillä oli kasvomaalaus vuosikymmenten ajan. David Bowiella nähtiin myös paljon meikkiä, mutta hänen tapauksessaan se vaihteli koko ajan ja värit olivat värikkäämpiä.

70-luvulla aloittanut The Misfits oli kulttibändi, johtuen myös kasvomeikeistään, laulaja Glenn Danzigin johdolla. 80-luvulla King Diamond oli varmasti suuri esikuva black metallille, myös lyriikoidensa suhteen mutta myös kasvomeikkiensä vuoksi. Diamondin bändi Mercyful Fate oli ensiksi jonka jälkeen King Diamond lähti menestyksekkäälle soolouralle.

Twisted Sister vei myös meikkauksen toiseen sfääriin 80-luvun puolella ja värikkäät meikit olivat tosi roisit ja överit, jopa 80-luvun mittapuun mukaan.

Kevyemmästä musiikista voidaan mainita The Cure, jonka vokalisti Robert Smith näytti valkoisessa kasvomaalissan, mustine silmineen, huulipunineen ja pörröisine hiuksineen vähän Saksikäsi Edwardilta, joka toki keksittiin myöhemmin kuin Robert Smith goottilookkineen.

Black metal nousee kuolemasta

Norjalainen Mayhem-yhtye on pahamainen black metal -yhtye ja samalla monen mielestä ainoa aito sellainen. Yhtyeen laulaja keksi itselleen artistinimen Dead, koska hän oli niin kiinnostunut kuolemasta. Dead lopulta teki äärimmäisen teon ja tappoi itsensä. Mies muistetaan myös kasvomeikeistään, jota monet nimittävät ensimmäiseksi corpse paintiksi, mutta tästä voidaan olla montaa mieltä.

90-luvulla meikkaamisen ilosanomaa rockissa vei eteenpäin Marilyn Manson, joka otti mallia Alice Cooperilta ja David Bowielta. Sittemmin Manson on ollut ikävissä merkeissä julkisuudessa, sillä monet naiset syyttävät häntä seksuaalisesta kaltoinkohtelusta ja  häirinnästä, muun muassa.

Shock rockia 90-luvulla ja 2000 -luvulla on toteuttanut myös Rob Zombie, ensiksi yhtyeessään White Zombie ja sittemmin soolourallaan. Häneen on vaikuttanut kauhuelokuvat runsaasti, myös meikkaamisessa.

Ruotsalainen Ghost on noussut suureen suosioon, eikä vähiten bändin lookin kanssa. Vokalisti Tobias Forge ottaa erilaisia hahmoja käyttöönsä, joista eräs oli esimerkiksi Papa Emeritus, kuin pimeyden pappi, jonka kasvomeikit ammentavat niin Alice Cooperista kuin black metallista sekä elokuvista. 

Monta muutakin artistia jäi varmasti mainitsematta, mutta siitä ei kannata suuttua. Nämä olivat vain muutamia esimerkkejä, joista jokainen on jollain tavalla vaikuttanut rockin kehitykseen.