Pelihuoneen valaistus ja laitteistojen valinta

Oletko haaveilemassa omasta pelihuoneesta? Älä lähde pois, sillä nyt on tärkeää asiaa tulossa.

Tämä artikkeli kertoo sinulle, kuinka sisustussuunnittelu on tärkeä osa pelihuoneen rakentamista ja kalustamista.

Pelaamisessa tunnelma on hyvin tärkeä ja sen saa aikaiseksi helposti valaistuksella. Luonnonvalo on melkein kaikessa muussa hyvä, paitsi pelaamisen valaistuksena tai sitten kotiteatterin valaistuksena. Kirkkaus häiritsee pelaamista, koska ruutu heijastaa valoa.

Huoneen valaistus on aina suunnattava siten, että se auttaa pelaamista. Jos pelitilasi on tietokone- ja konsolipelejä varten, sopii LED-valaistus esimerkiksi nauhojen avulla erinomaisesti huoneeseen.

Valojen tulee olla riittävän kirkkaat, jotta ne valaisevat huonetta jonkin verran sisältä. Muuten silmät rasittuvat ja sinulle voi tulla vaurioita näkökykyyn. Laavalamput voivat olla myös sopivia antamaan kirkkautta huoneeseen sen verran kuin tarvii.

Laitteille oma taso tai viihdekeskus

Pelihuoneessa tulee olla sopiva viihdekeskus niille laitteille joita sinulla on, tai joita aiot ostaa. Voit ostaa valmiit kalusteet sitä varten, mutta jos olet kätevä käsistäsi, voit tehdä sen itsekin kohtuullisen halvalla sopivista levyistä. .

Pelihuoneen keskukseen tulee mahtua esimerkiksi tietokone ja suurikokoinen näyttö. Otathan huomioon myös lisävarusteet ja esimerkiksi ohjaimet, joita pelaamiseen tarvitsee. Sitten jos pelaat tietokoneen lisäksi myös pelikonsoleilla, ota huomioon niiden eri koot. Playstation 5 on muhkean kokoinen konsoli, Xbox Series X hieman pienempi sekä saman sarjan S-malli jo mukavan pieni. Nintendo Switch on puolestaan näistä kaikkein pienin. Tarvittavien konsoleiden tulisi kuitenkin mahtua keskukseen niin että tilaa jää ympärillekin, esimerkiksi pölyjen pyyhkimistä varten.

Tämä jo kertoo siitä, että keskuksessa tulisi olla myös hyllyjä ja kaappeja. Parasta olisi, jos pystyt peittämään konsolit halutessasi kaapinovilla silloin kun et niitä käytä. Tietokoneella pelaamisessa pelipöydän virkaa toimittaa usein tietokonepöytä. Siinäkin tulisi olla laatikostoja ja hyllyjä, joissa säilyttää lisävarusteita ja vaikkapa pelien koteloita. 

Tuolilla on merkityksensä

Pelisessiot ovat pitkiä, joten kannattaa valita sellainen tuoli, joka sopii juuri sinun kehollesi ja tarpeillesi. Mukavuutta ei kannata uhrata, koska se vaikuttaa pelaamisen tunnelmaan ja hauskuuteen. Osta kerralla laadukkaampi pelituoli, sillä se on pitkäikäinen investointi ja on hyväksi myös terveydellesi. Et varmaankaan halua selkä- ja niska-hartiakipuja.

PC-pelituolit ovat kuin upgreidattuja toimistotuoleja ja ne osin näyttävät niiltä. Niissä on kuitenkin enemmän säätömahdollisuuksia sitä varten, että useamman tunnin pelisessioissa ryhti pysyy tarpeeksi kunnossa eikä aiheuta edellä mainittuja rasituksia. Joskus niissä voi olla lisäominaisuuksia, kuten hierontaa (kyllä!) sekä sisäänrakennetut kaiuttimet.

Ergonomia on siis tärkeää tuolin valinnassa, kuten aiemmin jo vihjasimme. Myös materiaali on tärkeä ominaisuus. Ergonomiaa ajatellessa sopivat tuet tuolissa auttavat ryhtiin ja ehkäisemään erilaisia kipuja.

Materiaaleista kannattaa miettiä valitseeko kestävyyden ja helppohoitoisuuden vai sitten hengittävyyden ja mukavuuden väliltä. Esimerkiksi tekonahka kuuluu ensiksi mainittuihin kun taas esimerkiksi mikrokuitu jälkimmäisiin. Tuolin tulisi myös kantaa painosi, sekä olla sopivan suuri pituuteesi nähden. 

Konsolipelaamiseen on olemassa myös omia tuoleja. Konsolipelaajilla tuolit ovat usein kauempana, koska heillä on käytössään hyvänkokoinen taulutv, joka on usein seinällä. . 

Konsolipelaamiseen tarkoitettuja tuoleja on saatavana useimmiten kahdenlaista eri mallia, keinuvaa tai sitten ns. lattiatuoleja.  Ensiksi mainitut, L-kirjaimen muotoiset tuolit keinuvat edes ja taakse. Ne voidaan laittaa sellaiseen asentoon, johon pelaaja haluaa. Lattiatuolit ovat taas ikäänkuin säkkituoleja, jotka ovat varsin rentoja ja mukavia, mutta ensiksi mainitut tukevat pelaajan selkää paremmin.

Valaistus ja kalusteet ovat siis tärkeitä pelaajan pelihuoneessa, pelasi sitten tietokoneella tai konsolilla. Pelihuonetta voidaan käyttää myös muuhun viihteeseen sekä musiikin kuunteluun, joten niitä ei kannata ajatella pelkästään pelihuoneina.